Фруктоза – какво не знаем за нея

фруктоза

Лекарите казват, че фруктозата е вредна, защото ни кара да се храним повече от необходимото. Ако не страдате от диабет, изобщо не си струва да заменяте обичайните бонбони и шоколади с такива, които съдържат фруктоза. Поне това е единодушно мнение на участниците в ежегодните срещи, организирани от Американски колеж за невропсихофармакология във Финикс, щата Аризона. Много по-лесно е да се научите на диета за сладокусник, отколкото да се лишавате от любимите изкушения.

До скоро се смяташе, че фруктозата е два пъти повече сладка от глюкозата или захарта, която е необходима на мозъка и на други важни за човешкото тяло. Фруктозата дава енергия в по-малки количества от глюкозата, което ни кара да не се притесняваме от прекалено голямо количество погълната храна.

Фруктозата поражда желание за повече ядене

На практика се оказва, че фруктозата поражда желание за повече ядене.

Това е научно доказателство, установено от изследователи на Университета на Южна Калифорния.

Те дават на 24 мъже и жени на възраст между 16 и 25 години да разглеждат снимки с висококалорични храни и блюда (например шоколадова торта), след това им е предложена сладка напитка. Когато напитката съдържала в състава си фруктоза, участниците в изследването проявили по-голямо желание да похапнат някои от разглежданите храни. След направена томография станало ясно, че прилежащото ядро на мозъка, става по-активно, когато доброволец консумира фруктоза.

Изводът е много разбираем – с фруктоза се засилва обратния ефект и засищането на организма, в това число сензорите за засищане става по-бавно.

Полезен съвет

Съвет – ако консумирате продукти с фруктоза ще ви се иска още и още храна, а това неминуемо води до преяждане, което е резултат от затлъстяването.

Снимка: https://www.flickr.com/photos/nutritionaldoublethink/25729137683/in/photostream/
Please follow and like us:
RSS
Follow by Email
Facebook
Twitter
YouTube